Naslovnica Društvo Zahtjev za novu zastavu: Ova postdejtonska je prekomplikovana za okačiti 

Zahtjev za novu zastavu: Ova postdejtonska je prekomplikovana za okačiti 

2469

Iz državnih institucija i javnih preduzeća podnijeli su inicijativu da se izmijeni zastava BiH. Glasnogovornik ove inicijative za karakter.ba navodi, aktuelna zastava je prekomplikovata za okačiti i oni više ne mogu trpiti provokacije na račun naopako postavljenih zastava ispred njihovih preduzeća i državnih institucija.

On također navodi da je zaista bezveze što se postojeća zastava svakako izmislila 1998. bez ikakvog historijskog, tradicionalnog i kulturološkog uporišta pa su iz tog razloga onda stvarno mogli izabrati i neku jednostavniju zastavu za kačenje na koplje.

Okupljeni oko ove inicijative već daju prijedlog da iduća zastava bude ljubičaste boje sa glavnim simbolima države Bosne i Hercegovine, znakom prve pomoći i MMFovog logotiša, te da u donjem desnom uglu sitnim bordo slovima stoji napisano “donja strana”, a u gornjem lijevom uglu istim fontom stoji napisano “gornja strana” kako bi oni koji je kače mogli adekvatno okačiti ovu zastavu za državne praznike ili inače ispred svojih preduzeća i državnih institucija.

Po uzoru na premijera Federacije BiH ipak su pozvali građane da i oni dostave svoje prijedloge i da daju savjete kako bi trebala izgledati nova zastava.

Komentari