Naslovnica Ekonomija Uposlenici sarajevskih komunalnih poduzeća zabrinuti zbog predstojećih stručnih ispita u Širokom Brijegu

Uposlenici sarajevskih komunalnih poduzeća zabrinuti zbog predstojećih stručnih ispita u Širokom Brijegu

88

U prethodnom periodu izvršene su provjere za oko 4.300 od 28.700 uposlenih u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo. Iako se sumnjalo na nepravilnosti, dobiveni rezultati su iznenađujići i za najveće pesimiste. Čak 50 uposlenih ima lažirane diplome.

Najugroženija skupina jesu uposlenici komunalnih preduzeća. Među njima su i brojni direktori koji su u prethodnim danima odlučili potražiti pomoć u južnim krajevima naše zemlje. U razgovoru sa velikim brojem uposlenih, primijetili smo da mnoge muči ista muka. Pitanje je da li će smještaj u Širokom Brijegu, a u kojem će odsjesti nakon položenog ispita potrebnog za nastavak rada na aktuelnim funkcijama, biti sa ili bez bazena. Velike su dileme i oko količine novca koju je potrebno uplatiti na račun izdavača diploma. S obzirom da je podneseno i oko 30 krivičnih prijava za neposjedovanje adekvatne diplome, novčani izdaci su ogromni.

Jedan od direktora za naš portal kratko je izjavio:

– Barem ćemo pogurati ekonomiju Širokog i Hercegovine. Ko je nama kriv, pa nismo znali otvarati škole i fakultete na vrijeme.

Iz kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije dobili smo informaciju da je nepotrebno da se detaljiše o nepravilnostima u visokoškolskim ustanovama. Zbog toga pretpostavljamo da tamo nepravilnosti i nema.

Sve ovo upućuje na kolaps pred kojim se nalaze visokopozicionirani uposlenici brojih sarajevskih preduzeća, što otvara priliku za nova stranačka zapošljavanja.

Komentari