Naslovnica Društvo Tužilaštvo nezadovoljno brzinom kojom novinari otkrivaju kriminal

Tužilaštvo nezadovoljno brzinom kojom novinari otkrivaju kriminal

186

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da bi novinari mogli malo brže i temeljitije otkrivati kriminalne radnje vlasti i na taj način više pomoći borbi protiv korupcije, saopšteno je iz ove državne institucije povodom Svjetskog dana slobode medija.

„Novinari su u proteklih godinu-dvije otkrili neke afere, poput one s respiratorima ili mobilnom bolnicom ili krađom glasova na lokalnim izborima ili trgovinom utjecajem bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ali ne možemo biti zadovoljni ni kvantitetom ni kvalitetom posla kojeg su uradili“, žale se iz Tužilaštva i kažu da je novinarima trebalo predugo da otkriju neke od afera.

Dodaju da novinari ne bi trebali raditi posao polovično, odnosno ostaviti Tužilaštvo bez svih potrebnih dokaza za vođenje slučaja pred sudom.

„Mi smo morali i do 50 posto posla uraditi sami na predmetima koje su mediji otkrili, ponekad čak i više. Kada sud potvrdi optužnicu onda smo najčešće prepušteni sami sebi, gdje su tada novinari? Uz to imamo predmete koje u potpunosti vodimo sami, bez ikakve pomoći novinara“, pojašnjavaju iz najviše tužilačke institucije u državi.

Ističu kako se nadaju da će njihova kritika uroditi plodom i kako će novinari u buduće dostavljati tužilaštvu formirane predmete. 

„Pored toga, bilo bi dobro da mediji ne objavljuju šta su otkrili dok mi ne provjerimo sve navode i ne podignemo optužnicu. Tako će afere brže dobijati sudski epilog, borba protiv korupcije biti uspješnija, a građani zadovoljniji“, zaključuje Tužilaštvo BiH u svom saopštenju.

Jasna Maglić

Komentari