Naslovnica Politika Trojka od CIK-a traži da njihovi glasači imaju pravo na trojno biranje...

Trojka od CIK-a traži da njihovi glasači imaju pravo na trojno biranje za Predsjedništvo BiH

1914

Kako koji dan prolazi sve je veća nervoza među liderima političke koalicije „Trojka“ jer su svakim danom sve bliži Općim izborima 2022, a samim tim i kandidaturi za Predsjedništvo BiH. U Trojci su svjesni da kandidaturom više od jednog kandidata nemaju nikakvih šansi, pa su zbog toga uputili inicijativu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da njihovi glasači imaju pravo na trojno glasanje.

U toj inicijativi oni navode da trojno glasanje podrazumijeva da svi članovi i simpatizeri SDP-a, Naše stranke i NiP-a mogu glasati za tri kandidata i da im listići budu važeći. Ovu inicijativu predlažu, jer kako kažu, nemoguće se dogovoriti za jednog kandidata, a kako bi zadržali mir u strankama ovo vide kao jedino rješenje.

„Dva Denisa i ja bismo bili kandidati i mislim da je ovo jedino pravedno rješenje, pa neka odluče finese. Peđa nažalost ne može biti kandidat jer je Srbin u Federaciji, ali tu inicijativu uputimo dogodine“, izjavio je predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković i dodao da su sva tri kandidata hrabri, čestiti i pošteni ljudi.

Iz Trojke su još napomenuli da trojno biranje ide i u skladu s njihovim nazivom, a i u skladu sa političkom i etničkom slikom i prilikom Bosne i Hercegovine. Sve se dijeli na tri, pa zašto se ne bi i trostruko biralo!? – zaključuje Trojka.

Komentari