Naslovnica Sport Postignut dogovor za održavanje Balkanskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Postignut dogovor za održavanje Balkanskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

81

Po završetku još jednog velikog takmičenja, EURO 2020, vidljivo je da stvari za Balkan ne funkcionišu. Ukoliko se izuzme reprezentacija Hrvatske, koja je ispala u osmini finala, nijedna druga Balkanska država nije napravila značajniji uspjeh. Fudbalski ili nogometni savezi iz 8 zemalja svjesni svoje nemoći odlučili su se na formiranje Balkanskog prvestva u nogometu.

Ovaj prijedlog upućen je UEFA-i koja ga je objeručke prihvatila kako bi se riješila ovih reprezentacija iz kvalifikacijskih ciklusa, ali i kako bi dodatno zaradila jer će napokon igrati na nekom velikom prvenstvu.

Inicijativa je pokrenuta od predstavnika nogometnih saveza Bosne i Hercegovine i Srbije, a u zajedničkoj izjavi su rekli da i njihovi građani ponekad zaslužuju uživati u nogometu u ljetnim mjesecima. Višegodišnja agonija i nemogućnost plasiranja na značajna prvenstva potakla ih je da započnu pregovore sa zemljama u okruženju.

Nakon niza pregovora i organiziranih sastanaka, odluku da učestvuju na prvom Balkanskom prvenstvu u nogometu 2022. godine koje će se održati u Srbiji i Bosni i Hercegovini, podržali su nogometni savezi Grčke, Bugarske, Albanije, Rumunije, Kosova i Slovenije. Danas je u Nišu održano izvlačenje grupa, te je voljom kuglica odlučeno koje reprezentacije će biti u kojoj grupi.

GRUPA A: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Bugarska i Rumunija

GRUPA B: Srbija, Kosovo, Grčka i Albanija.

Balkansko prvenstvo u nogometu otvorit će utakmica između Bosne i Hercegovine i Slovenije 15.6.2022. godine na stadionu Bilino polje u Zenici.

Halid Hloptić iz Nogometnog saveza BiH za izjavio je da je zadovoljan žrijebom i da vjeruje u svoje nogometaše da će ostvariti dobar rezultat. Međutim već se počelo šuškati da Vlada Slovenije pravi pritisak na naturalizirane slovenačke reprezentativce porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Njih 19 od ukupno 23 reprezentativca su porijeklom iz BiH, te bi Vlada mogla da im uskrati primanja u budućnosti ukoliko primijete da se ne trude dovoljno protiv svoje matične države.

U ime drugog domaćina, Nogometnog saveza Srbije, novinarima se obratio Mladen Fudbalić koji je rekao „Iako smo uz našeg predsjednika države gosp. Aleksandra Vučića bili ključni akteri u uspostavljanju jednog ovakvog regionalnog takmičenja nismo zadovoljni ždrijebom. Nedopustivo je da moramo dva puta igrati kod Albanaca iz dvije države koje se samo različito zovu, zapravo ovo drugo i nije država. Osim toga, po svemu sudeći morat ćemo pustiti Grke da nas pobijede kako nam ne bi povećali cijene za ljetovanje.“

S obzirom da se ove reprezentacije sasvim izvjesno neće plasirati ni na Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine u Katru, ostaje nam da željno iščekujemo održavanje prvog Balkanskog prvenstva u nogometu.

Komentari