Naslovnica Društvo Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS poručuje: Ako se studentima...

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS poručuje: Ako se studentima ne sviđa novi zakon, neka idu studirati u inostranstvu

327

U Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo ogorčeni su rekacijama studenata i pojedinih profesora na novi prijedlog Zakona o visokom obrazovanju. Kako tvrde oni su zaista dali svoj maksimum da kvalitetne studente i profesore stave u posljednji plan kako bi se prosječni studenti i neaktivni profesori mogli osjećati ugodno u njihovom okruženju.Na ovaj način u ovom ministarstvu se bore za ravnopravnost svih profesora i studenata, te protiv diskriminacije.

Poručuju kako je u prvi plan stavljen kadar profesora koji je neaktivan i profil prosječnih i ispodprosječnih studenata jer su opsežnim istraživanjem došli do zaključka da je takvih na UNSA mnogo više.

– Treba biti zadovoljna većina, a ne manjina, jasni su stavovi ministarstava.

Usprkos negativnim reakcijama, u ovom ministarstvu govore kako su već navikli na nerazumijevanje od strane nepoštenog, nečasnog i nedovoljno hrabrog bosanskohercegovačkog življa. Jedna od uposlenica ministarstva nije mogla sakriti svoje emocije i kroz suze poručila:

– Šta mi više trebamo uraditi?! Trudimo se već 25 godina postaviti dobar primjer građanima. Moje kolege i ja smo već davno podnijeli žrtvu i teška srca poslali našu djecu na studij u Gratz i Ljubljanu. Mislite li da je nama to bilo lako?! Pita li se iko kako su naša djeca?! Kako smo mi?! Nadali smo se da će svi pratiti naš primjer. Nadali smo se da će roditelji slijediti naše poteze, a studenti poteze naše djece. Ali, ne! Oni žele ostati studirati u BiH. Ja ne znam otkud im ideja za takvo nešto. Razmišljamo o iniciranju novog Zakona o visokom obrazovanju kojim bi obavezali studente da, ukoliko žele ostati i studirati u BiH, da nam daju punomoć za glasanje u njihovo ime u narednih 12 izbornih ciklusa. Mi stvarno više ne znamo šta drugo da uradimo kako bismo motivisali naše studente za studiranje izvan BiH.

Komentari