Naslovnica Društvo Građani Federacije složni: Nema zabrane pušenja mirnim putem

Građani Federacije složni: Nema zabrane pušenja mirnim putem

847

Javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine oštro je reagirala na najave moguće potpune zabrane pušenja u svim javnim zatvorenim mjestima, te su poručili kako neće dozvoliti da do toga dođe mirnim putem.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji će se razmatrati u Parlamentu FBiH 26. maja. Taj zakon podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca.

Građani su poručili da neće sjediti skrštenih ruku i gledati kako im se oduzima jedno od osnovnih prava.

Najava zabrane pušenja ujedinila je prekaljene pušače starije životne dobi i one mlađe koji su redovni posjetitelji nargila barova s obzirom na to da se zabrana odnosi na duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje (nargile, vodene pumpe), uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje. Također su se ujedinili ljubitelji duhana različitih nacionalnosti iz svih deset kantona.

„Nećemo skrštenih ruku dozvoliti da nas se diskriminira. Doći će do fizičkih obračuna“, rekla je izabrana predstavnica pušača u izjavi za Karakter.

Komentari