Naslovnica Politika Bh. političari postigli dogovor da se ne mogu dogovoriti

Bh. političari postigli dogovor da se ne mogu dogovoriti

502

Nakon niza susreta sa bh. zvaničnicima, i sa pozicijom i opzicijom, predstavnici međunarodne zajednice, Palmer i Eichhorst, u zajedničkoj izjavi saopćili su javnosti da su bh. političari usaglasili stavove, a to je da se ne mogu dogovoriti.

Podsjećamo, Palmer i Eichhorst prvobitno su se sastali sa predsjednicima HDZ-a i SDA, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, a potom i sa predstavnicima opozicionih stranaka, iako neke od njih to nisu: Branislavom Borenovićem (PDP), Sabinom Ćudić (NS), Fahrudinom Radončićem (SBB), Nerminom Nikšićem (SDP), Mirkom Šarovićem (SDS) i Elmedinom Konakovićem (NiP). Na kraju se međunarodna delegacija sastala i sa članovima Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom (SNSD), Šefikom Džaferovićem (SDA) i Željkom Komšićem (DF).

„Ovo je jedna od najdemokratičnijih zemalja u svijetu jer nikad u svojoj karijeri nisam imao priliku susresti se sa 11 političara koji dolaze iz 10 različitih političkih stranaka. Također, nikad ranije nisam imao priliku sastati se sa opozicijom koja čini vladu neke države, ili u ovom slučaju entiteta“, zbunjeno je izjavio Palmer.

Izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, izjavila je da su se bh. političari usaglasili samo oko jedne tačke, a to je da ne mogu postići dogovor što predstavlja određenu vrstu jedinstva nikad ranije viđenu u političkoj praksi u Evropi.

Komentari